Επισκέπτες
από το 2003:

Free Web Counters



Google


Οι βάσεις των γενικών μεταθέσεων μέχρι και το 2024 για ΔΕ και για ΠΕ. (Και ΔΕ 2000-2018)

Έγινε ενημέρωση με τα στοιχεία της απογραφής 2021

Ως δυσπρόσιτα θεωρούνται τα μέρη με 10, 11, 12 ή 14 μόρια (κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ αντίστοιχα). Η μοριοδότηση αυτή ισχύει από 1/9/2018.

Σχολεία Εξωτερικού



Όλα όσα θέλατε να μάθετε και δεν βρίσκατε πού να ρωτήσετε:
Από τις εξετάσεις στα αποτελέσματα.

Έκανα την αίτηση. Περιμένω απλά να δω αν θα μου "βγει" η απόσπαση?
Περίπου. Υπάρχουν κάποια βήματα. Κατ’ αρχάς αν η γλωσσομάθεια είναι διαπιστωμένη, εντάξει. Αν όχι, πρέπει να δώσεις εξετάσεις (συνήθως Μάρτη – Απρίλη, πρέπει να έχεις το νου σου γιατί η ακριβής ημερομηνία ανακοινώνεται μόλις 10 μέρες πριν) οπότε και περιμένεις βαθμολογία (κάνα μήνα μετά). Αν ναι, τη βαθμολογία την ξέρεις: 100. Το επόμενο βήμα είναι οι πίνακες κατάταξης. Πάντως χρειάζεται να ενημερώνεστε τακτικά από τον κόμβο του Ισοκράτη.
Κι αν δεν συμφωνώ με τη βαθμολογία?
Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν σε καίει τόσο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δεις το γραπτό σου (όπως πανελλήνιες).
Πίνακες κατάταξης? Τι 'ν' ετούτο? Και τι είναι αυτοί οι Εναλλακτικοί πίνακες που άκουσα?
Για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανακοινώνονται τα ονόματα όσων έχουν συμπεριλάβει στην αίτηση απόσπασης την συγκεκριμένη χώρα. Είναι με σειρά μορίων: ο βαθμός της γλωσσομάθειας συν το διπλάσιο από τα χρόνια υπηρεσίας (και μέχρι 30 μόρια, δηλ. 15 χρόνια υπηρεσίας). Δηλ. το μέγιστο είναι τα 130 μόρια. Για κάθε χώρα δημοσιεύονται δυο πίνακες: ο πρώτος με αυτούς που «ξέρουν» τη γλώσσα της χώρας και ο δεύτερος με αυτούς που ξέρουν κάποια  εναλλακτική γλώσσα. Αν υπάρχουν κενά σε μια χώρα, πρώτα θα αποσπαστούν οι εκπαιδευτικοί (της ειδικότητας) από τον πρώτο πίνακα και αν εξαντληθεί αυτός (ή δεν υπάρχουν) τότε αποσπώνται άτομα από τον δεύτερο.
Δεν πήρα απόσπαση. Τι μπορώ να κάνω?
Να περιμένεις τις συμπληρωματικές: κάποιοι δεν πηγαίνουν, κάποιοι βρίσκονται αλλού, το ξανασκέφτονται, ή για όποιο λόγο. Έτσι βγαίνει και δεύτερη απόφαση απόσπασης μπορεί και τρίτη. Αν ούτε και τότε αποσπαστείς μπορείς να ξανακάνεις αίτηση με την ίδια βαθμολογία (για ένα ακόμα χρόνο εφόσον έδωσες εξετάσεις). Προσοχή: Αν πάρεις απόσπαση και δεν πας (κάνεις ανάκληση) τότε δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη δυνατότητα.
Καλά πήρα την απόσπαση αλλά αν δεν μ' αρέσει το σχολείο και τόσο. Μπορώ ν' αλλάξω εύκολα?
Τον πρώτο χρόνο πας εκεί που τοποθετήθηκες. Για τους επόμενους, αν θες σχολείο στο ίδιο γραφείο Συντονιστή είναι απλό. Κάνεις αίτηση και ανάλογα τα μόρια κλπ μετακινείσαι. Κενά δημιουργούνται πάντα, αφού λήγουν οι αποσπάσεις στην πενταετία. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν όλα. Ο συντονιστής είναι υπεύθυνος αν κρίνει για την δημιουργία ή την κατάργηση τμημάτων (άρα και θέσεων). Όχι ότι το κάνει αυθαίρετα, αλλά η τελική απόφαση είναι δική του.
Αν τώρα θες να πας σε σχολείο που ανήκει σε άλλο γραφείο συντονιστή και είσαι στη Γερμανία η διαδικασία θυμίζει λίγο τις βελτιώσεις. Αφού γίνουν οι αιτήσεις κατ' αρχάς για αλλαγή μέσα στο ίδιο γραφείο (που λέγαμε προηγούμενα και οι οποίες εξετάζονται πρώτα) ανακοινώνονται από το αντίστοιχο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΕΠΥΣΠΕ ή ΕΠΥΣΔΕ) τα κενά που υπάρχουν για όλη τη Γερμανία. Κάνεις αίτηση και με τα μόριά σου αλλάζεις ή όχι.
Στην περίπτωση που θες μετακίνηση σε άλλο γραφείο συντονιστή στον υπόλοιπο κόσμο (ακόμα και στην ίδια χώρα που έχει περισσότερα από ένα γραφεία π.χ. ΗΠΑ) δεν υπάρχει πρόβλεψη. Χρειάζεται να κάνεις τη διαδικασία από την αρχή σαν νέα απόσπαση. Απλά αν είσαι στο πρώτο χρόνο μπορείς να κρατήσεις την βαθμολογία σου. Αλλιώς φτου κι απ' την αρχή: εξετάσεις κλπ.
Πήρα απόσπαση. Και τώρα?
Κατ’ αρχάς να ενημερωθείς για το τι και το πώς. Στον Ισοκράτη τα γραφεία συντονιστών έχουν ανεβάσει πληροφορίες για νεοαποσπασμένους. Θα περάσεις ένα σεμινάριο για μια βδομάδα αλλά πρέπει να τρέξεις και για υπηρεσιακά έγγραφα, διαβατήρια, βίζες, ασφάλιση υγείας, άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας και άλλα πολλά. Επίσης αν πας στη Γερμανία να κάνεις αίτηση στο ΕΠΥΣΠΕ ή ΕΠΥΣΔΕ για την τοποθέτησή σου σε προθεσμίες που ανακοινώνονται και είναι συνήθως η αμέσως επόμενη βδομάδα από την ανακοίνωση των αποσπάσεων. Αν είσαι σε δεύτερη - τρίτη απόφαση, σεμινάριο δεν προβλέπεται. Βλέπεις, αφενός μεν είναι λίγοι σ' αυτές κι αφετέρου το σχολικό έτος έχει αρχίσει και πρέπει να πας άμεσα.
Αίτηση. Χμ. Καλά και πώς γίνονται οι τοποθετήσεις. Τι μετράει?
1) Χρόνια υπηρεσίας μέχρι 31 Αυγούστου της χρονιάς απόσπασης * 2 μόρια.
2) Οικογενειακοί λόγοι (παιδιά κλπ) (4 γάμος από 4 τα δυο πρώτα παιδιά, 6 το τρίτο, 7 από 4ο και μετά οι πολύτεκνοι προηγούνται και συγκρίνονται μεταξύ τους κλπ αντίστοιχα με τις μεταθέσεις).
3) Συνυπηρέτηση (ή συντοποθέτηση) (4 μόρια)
4) Φοίτηση παιδιών σε ελληνικό σχολείο (4 για πρωτοβάθμια, 6 για Δευτεροβάθμια - για κάθε παιδί).
5) Πρώτη προτίμηση (2 μόρια) για μια θέση (την πρώτη)
6) Μόρια από γλωσσομάθεια (για μια ξένη γλώσσα 6 - 5 - 3 - 2 μόρια ανάλογα τον τίτλο). Τα αποδεικτικά γλωσσομάθειας εναλλακτικής γλώσσας μοριοδοτούνται με το μισό της βασικής. Σε περίπτωση μη ύπαρξης τίτλου τα μόρια από εξετάσεις γλώσσας ΥΠΕΠΘ (βαθμός * 0,03). Μπορείς να ζητήσεις μόρια της εναλλακτικής ακόμα κι αν έχεις πάει από τον βασικό πίνακα. Απλά, μοριοδοτείται μόνο μια γλώσσα.
Για αιτούμενη συνυπηρέτηση ή συντοποθέτηση παίρνεται υπόψη ο μέσος όρος των μορίων. Για τοποθέτηση σε γραφεία μπορούν να μετακινηθούν ή να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί κατ' εξαίρεση της ανωτέρω διαδικασίας μοριοδότησης.

Τελευταία αναθεώρηση: 02 Σεπ 2012 12:32:53 +0300