Επισκέπτες
από το 2003:

Free Web Counters



Google


Οι βάσεις των γενικών μεταθέσεων μέχρι και το 2024 για ΔΕ και για ΠΕ. (Και ΔΕ 2000-2018)


Η μοριοδότηση όπως ισχύει από 1/9/2018 (και σε παρένθεση η παλιά). Ως δυσπρόσιτα θεωρούνται τα μέρη με 10, 11, 12 ή 14 μόρια.

Σχολεία Εξωτερικού



Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα στοιχεία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό που μάζεψα όταν ενδιαφέρθηκα για απόσπαση στη Γερμανία. Βρήκα πολλά στοιχεία από το isocrates που δυστυχώς δεν ενημερώνεται πια, ενώ το πολύ ενδιαφέρον φόρουμ του έκλεισε. Με μια διαφορά: τα στοιχεία ήταν σε κατεβατά πινάκων του Excel που έπρεπε να τα αποκρυπτογραφήσεις κι αποφάσισα να τα εμφανίσω με τον δικό μου τρόπο. Εδώ υπάρχουν στοιχεία και για την πρωτοβάθμια αφού η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό είναι ενιαία. Χώρισα τη γη σε περιοχές, μία για κάθε γραφείο συντονιστή. Τη Γερμανία, που μόνη της έχει περισσότερα σχολεία απ' όλο τον υπόλοιπο κόσμο, την άφησα ολόκληρη μιας και οι αποσπάσεις είναι για τη χώρα και μετά γίνονται οι τοποθετήσεις. Άρα δεν έχει νόημα εκ των προτέρων το Γραφείο. Πολύτιμη βοήθεια και παρατηρήσεις μου έδωσε ο συνάδελφος Μάκης Συμεωνίδης.

Πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο εκτός απ' τις πόλεις να έχω και τις πολιτείες (ή κρατίδια κλπ). Όσο μπόρεσα το προσπάθησα. Αν κάποιος μπορεί ας

Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό: Γενικά

Όπως λέω και στην αρχική σελίδα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι  με τους οποίους προσφέρεται η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Απ' όλα αυτά που αναφέρονται ίσως κάποια πρακτικά δεν λειτουργούν, ωστόσο είναι εν δυνάμει και μπορεί να ενεργοποιηθούν όταν υπάρξει αριθμός ενδιαφερόμενων μαθητών. Είναι όσα ήταν ενεργά πέρυσι το καλοκαίρι. Το τι λειτούργησε φέτος ή τι θα λειτουργήσει δεν το ξέρω και κάθε πληροφορία ιδιαίτερα πολύτιμη.
Στα αμιγή σχολεία διδάσκουν όλες οι ειδικότητες που διδάσκουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν τεχνικά (Ελληνικά) σχολεία ούτε τεχνολογική κατεύθυνση στα Λύκεια, άρα το όλες οι ειδικότητες είναι λίγο σχετικό: οι τεχνικές ειδικότητες διδάσκουν μόνο τεχνολογία (Γυμνασίου -  Α' Λυκείου). Στα δίγλωσσα κατά περίπτωση. Στα υπόλοιπα: στα τμήματα πρωτοβάθμιας δάσκαλοι και στα τμήματα δευτεροβάθμιας φιλόλογοι.

Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό: Το μπέρδεμα

Το μπλέξιμο, ειδικά για τα ΤΕΓ φαίνεται από το εξής παράδειγμα: Για το Κάιρο. ο πίνακας αναφέρει:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΥΠΟΣ ΠΟΛΗ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΪΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΪΡΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΝΑ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΪΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΪΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙΡΟΥ

Δηλ. στο Κάιρο (πέρα από τα αμιγή) υπάρχουν ένα τμήμα ΠΕ και 3 ΔΕ στα οποία περιλαμβάνονται και τα στρατιωτικά. Τουλάχιστον έτσι τα χαρακτηρίζει το ΥΠΕΠΘ.
Τώρα πρακτικά στο Κάιρο λειτουργεί τμήμα ελληνικής γλώσσας την Παρασκευή στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο για παιδιά 6-15 ετών. Τις υπόλοιπες μέρες λειτουργεί παραδίδοντας μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες αιγύπτιους (φοιτητές, επαγγελματίες) καθώς επίσης μαθήματα γίνονται στην στρατιωτική σχολή. Το ερώτημα ποια θεωρούνται δευτεροβάθμια? Προφανώς αυτό για παιδιά 6 – 15 το χωρίζει 6 – 12 ΠΕ και 12 – 15 ΔΕ.

Άλλες Δυσκολίες

Η γραφή της ίδια πόλης με διαφορετικό τρόπο (στο παράδειγμά μας ΚΑΙΡΟ ή ΚΑΪΡΟ) ή πότε με Ελληνικούς και πότε με Λατινικούς (με αποκορύφωμα το HOBOROCCUCK = Νοβοροσίσκ) με δυσκόλεψε αρκετά. Ελπίζω να τα κατάφερα. Κι ενώ προβληματιζόμουνα σε τι μορφή να τα βάλω εγώ, τελικά κατέληξα σε μια μικτή μορφή. Οι πόλεις που έχουν μόνο ΤΕΓ γράφονται με λατινικά. Οι υπόλοιπες με ελληνικά. Κι αυτό επειδή συνήθως είναι γνωστές με το ελληνικό τους όνομα, μιας και έχουν αρκετή ομογένεια.

Μια άλλη δυσκολία ήταν να χωρίσω τις πόλεις κατά πολιτεία (ή κρατίδιο κλπ). Έψαχνα για παράδειγμα επί πολλή ώρα για το πού βρίσκεται το DORMITION. Άκρη δεν βρήκα και τελικά το κατέταξα στη Νέα Υόρκη (με το σκεπτικό ότι αφού το δικός της Γραφείο Συντονιστή το επιβλέπει, εκεί μπορώ να το βάλω). Πέρα απ’ την υποψία που έχω πως κάποια ονόματα πόλεων είναι στην πραγματικότητα προάστια και δεν έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο.

Για το Σάιτ

Έχω προσθέσει και κάποιες πληροφορίες για την απόσπαση. Δοσμένες σε λίγο πιο χαλαρό στυλ, τις θεωρώ όμως κι αυτές πολύ χρήσιμες.

Όλα τα υλικά είναι διαθέσιμα σ' όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Ευχαριστώ αυτούς οι οποίοι αναφέρουν από πού πήραν αυτά τα στοιχεία (δηλ. αυτήν εδώ τη σελίδα). Για τους υπόλοιπους, τι να κάνουμε. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που (θέλουν να) δρέπουν τους καρπούς από τον κόπο των άλλων.