Επισκέπτες
από το 2003:

Free Web Counters



Google


Οι βάσεις των γενικών μεταθέσεων μέχρι και το 2024 για ΔΕ και για ΠΕ. (Και ΔΕ 2000-2018)

Έγινε ενημέρωση με τα στοιχεία της απογραφής 2021

Ως δυσπρόσιτα θεωρούνται τα μέρη με 10, 11, 12 ή 14 μόρια (κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ αντίστοιχα). Η μοριοδότηση αυτή ισχύει από 1/9/2018.

Σχολεία Εξωτερικού



Ενημερωτικά για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό

Περιέχονται: Γενικές πληροφορίες για το σάιτ αλλά και οδηγός εκπαιδευτικού. Επίσης σημειώσεις από το σεμινάριο που παρακολούθησα το 2009 (το τελευταίο που έγινε σε νεοαποσπασμένους) καθώς και πίνακες με τα ισχύοντα επιμίσθια (από 28/4/2021).

Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό προσφέρεται με τους εξής τρόπους:

  1. Αμιγή σχολεία, δηλαδή σχολεία που ακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών. Είναι η πιο απλή περίπτωση και σ' αυτά, συνήθως, διδάσκουν εκπαιδευτικοί (όλων των ειδικοτήτων) που αποσπώνται από την Ελλάδα ή (στη Γερμανία) ομογενείς με σύμβαση δύο χρόνων που ανανεώνεται. Λειτουργούν είτε πρωί (αν έχουν κτίριο) είτε απόγευμα (αν χρησιμοποιούν κτίριο άλλου σχολείου).
  2. Δίγλωσσα σχολεία, δηλαδή σχολεία στα οποία κάποια μαθήματα γίνονται στα Ελληνικά ενώ κάποια άλλα στη γλώσσα της χώρας φιλοξενίας. Κι εδώ, συνήθως, διδάσκουν εκπαιδευτικοί (διαφόρων ειδικοτήτων) που αποσπώνται από την Ελλάδα όπως βέβαια και εκπαιδευτικοί της χώρας φιλοξενίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι το εκεί αναλυτικό πρόγραμμα.
  3. Ενταγμένα τμήματα. Τμήματα δηλαδή Ελληνικών που λειτουργούν μέσα στο πρόγραμμα των σχολείων της κάθε χώρας, κάπως όπως π.χ. διδάσκονται τα αγγλικά εδώ. Διδάσκουν εκπαιδευτικοί (συνήθως δάσκαλοι και φιλόλογοι) που αποσπώνται από την Ελλάδα. Προφανώς ακολουθείται το εκεί αναλυτικό πρόγραμμα.
  4. Μη ενταγμένα τμήματα ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ). Μερικές φορές χρησιμοποιείται ο παλιός όρος Τμήματα Μητρικής Γλώσσας. Πρόκειται για τμήματα που γίνονται «άτυπα» μαθήματα Ελληνικών (Γλώσσα, Θρησκευτικά, Ιστορία και Γεωγραφία Ελλάδας) με ευθύνη των Προξενείων αλλά και συλλόγων, ενοριών κλπ φορέων και ανήκουν τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διδάσκουν εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και φιλόλογοι συνήθως) που είτε αποσπώνται από την Ελλάδα ή είναι ομογενείς, είτε προσλαμβάνονται (και πληρώνονται) από την τοπική κοινότητα. Λειτουργούν απογεύματα ή Σάββατα εκτός σχολικού ωραρίου.
  5. Σε Πανεπιστημιακά τμήματα (φιλολογικά ή θεολογικά) όπου διδάσκουν και εκπαιδευτικοί αντίστοιχων ειδικοτήτων που αποσπώνται από την Ελλάδα.
  6. Άλλα.
  7. Ειδική περίπτωση τα Ευρωπαϊκά σχολεία. Μοιάζουν με τα δίγλωσσα αλλά είναι πολύγλωσσα. Τμήματα Ελληνικών λειτουργούν σε ελάχιστα απ' αυτά. Σπάνια αποσπώνται σ' αυτά Έλληνες εκπαιδευτικοί με τη συνήθη διαδικασία.

Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά συστήματα κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών και σύγκριση με τα Ελληνικά μπορούν να αντληθούν από το Dynot

Επεξηγήσεις:

Γραφείο Συντονιστή: Η έδρα του υπεύθυνου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό. Γραφεία λειτουργούν, συνήθως, σε πρεσβείες και προξενεία διαφόρων χωρών και ο συντονιστής είναι κοινός για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξαίρεση τη Γερμανία. Ένας συντονιστής έχει στο χώρο ευθύνης του εκπαιδευτικές μονάδες από περισσότερες από διάφορες γειτονικές χώρες.
Χώρα: Η χώρα στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτικές μονάδες, με την Ελληνική της ονομασία και γραφή.
Πόλη: Η πόλη στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτικές μονάδες, με την Ελληνική της ονομασία και γραφή.
Αμιγή: Σχολεία που ακολουθούν καθαρά το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών.
Δίγλωσσα: Σχολεία στα οποία κάποια μαθήματα γίνονται στα Ελληνικά ενώ κάποια άλλα στη γλώσσα της συγκεκριμένης χώρας. Κάπως όπως στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης
Ενταγμένα: Τμήματα που λειτουργούν μέσα στο πρόγραμμα των σχολείων της κάθε χώρας προσφέροντας συνήθως γλωσσικά μαθήματα.
Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ): Τμήματα που γίνονται «άτυπα» με ευθύνη συλλόγων, ενοριών, κλπ φορέων στην προσπάθεια των Ελλήνων του εξωτερικού να μην χάσουν  τα παιδιά τους την επαφή με την Ελληνική γλώσσα, άρα και με την Ελλάδα. Προσφέρουν βασικά γλωσσικά μαθήματα που γίνονται εκτός σχολικού ωραρίου (συνήθως Σαββάτο ή Κυριακή πρωί - πολλές φορές μετά το κατηχητικό). Υπάρχουν τμήματα που ανήκουν τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μόρια Τα μόρια δυσμενών συνθηκών που αντιστοιχούν στα σχολεία του εξωτερικού είναι 1 για την Ευρώπη, 2 για την Αμερική και 3 για τον υπόλοιπο κόσμο.